pizza

Vad är Pizza?

Pizza, det är den där välkända maträtten med olika ingredienser som läggs på pizzabotten, som görs med hjälp av mjöl (vetemjöl för det mesta), vatten, jäst, salt, lite socker och en skvätt olivolja.

Recept till den perfekta pizzan

Hur bakar jag den perfekta pizza? För detta behöver du:

Till degen:

250 gram mjöl

1/2 paket jäst

1 nypa socker

1 rejäl nypa salt, så riktigt gott, men inte för mycket, annars får du salt deg.

Pajtummar en halv tesked är gott.

140 ml vatten

1 rejält skvätt olivolja

Valfritt: Mycket fin majsgryn (polenta) för att forma pizzaformen. Mjöl funkar också såklart.

Allt detta blandar du och knådar sedan TÄT OCH VÄLDIGT LÄNGE, gärna tio minuter för hand. Sedan måste degen vila riktigt länge, 24 timmar är bäst!

Ingredienser för att lägga på: 1 burk oskalade tomater tomatpuré

1 nypa socker

1 nypa salt

oregano

vitlök

1 skvätt olivolja

Parmesan

Mozzarella

basilika

För den angivna mängden deg, ta 1/2 burk oskalade tomater, krossa dem för hand så gott det går och blanda en nypa socker, 1 nypa salt, en rejäl mängd oregano, en rejäl klick tomatpuré och vitlök (färsk (genom pressen pressad) eller pulver) till den. Att göra puré med en stavmix går också bra – men jag har en känsla av att det gör konsistensen ganska vattnig. Dessutom: 1 skvätt olivolja som du lägger på den formade pizzan under tomatblandningen. Sedan tomatmixen, sedan parmesan och sedan mozzarella. Eftersom vi inte får den “torra” mozzarellan i Sverige så dränerar jag den riktigt bra och vrider ur den ordentligt. Ugnen förvärms till högsta temperatur (vanligtvis: 250 grader) med en bakplåt. Pizzan läggs direkt på den varma bakplåten och gräddas i 7 till 12 minuter – varierar beroende på ugnstyp. Jag lägger bara till basilika (färsk) efter att jag bakat pizzan.

Vad ska man ha på en pizza?

Det finns nog delade åsikter ang. vad man ska ha på en pizza, grundläggade är dock att man har pizzabotten, tomatsås, oregano, lite olivolja och ost (främst mozzarellaost) på en pizza. Annars så kan man ha färska champinjoner, kebabkött, jalapeno, paprika, oxfilé, fläskfilé, köttfärs, salami, skinka, lök, vitlök, majs, ananas och mycket mer!

Vad lägger man först på pizzan?

Först så lägger man tomatsås, sedan ost och sedan allt annat som man vill ha ovanpå.

Var ska man ha ost på pizzan?

Osten hamnar vanligtvis på botten, vissa föredrar dock att lägger osten ovanpå.