sushi

Hur gör man Sushi?

Steg 1:
Skölj först riset med kallt vatten tills det avrunna vattnet blir klart.
Steg 2:
Lägg riset i en kastrull med dubbla mängden vatten och låt koka upp. Koka utan lock i två minuter, täck sedan och låt svälla på den avstängda spishällen i cirka 20 minuter.
Steg 3:
Värm under tiden risvinäger med socker och salt tills båda har lösts upp. Lägg sushariset i en skål, smaka av med vinägerblandningen och låt svalna helt.
Steg 4:
Medan riset svalnar förbereder du fyllningarna: skär fisken, gurkan och avokadon i smala strimlor.
Steg 5:
Lägg nu en bambumatta framför dig och lägg ett algblad på den med den släta sidan nedåt. Kanten på arket ska vara i linje med mattan på sidan som är vänd mot dig. Sedan tar du en näve ris och breder ut det jämnt på tångarket. Lämna 0,5 cm fritt fram och bak.
Steg 6:
Bred nu en liten mängd wasabi i mitten av riset och lägg en smal remsa med fisk, avokado eller gurka ovanpå.
Steg 7:
För att rulla lyfter du mattan på den sida som är vänd mot dig med båda händerna och rullar rullen framåt. Nu trycker du ihop rullen ordentligt med händerna. Om rullen inte fäster ordentligt kan du applicera lite vatten på algbladets fria ytor.
Steg 8:
Skär den färdiga rullen i 6 till 8 jämna rullar. För att servera, strö den färdiga sushin med sesamfrön och servera med wasabi, sojasås och inlagd ingefära.

sushi

Det perfekta sushiriset

Japanskt frö

Rätt sushiris är obligatoriskt för god sushikvalitet. Vi rekommenderar kortkornigt japanskt ris till sushi. Riktigt Selenio-ris är perfekt. Alla typer av sushi kan tillagas perfekt med detta sushiris, eftersom det har ett optimalt stärkelseinnehåll och en perfekt konsistens.

Vi fick reda på att japanerna föredrar sushiris från Italien, vilket är anledningen till att vi köper vår Selenio från de bästa odlingsområdena i Italien. Fröet kommer dock från Japan och därför förblir vårt sushiris riktigt japanskt ris.

Laga sushiris på rätt sätt – förberedelse

Oavsett vilken typ av sushi du vill tillaga bör du alltid tvätta riset innan. Detta kommer att lossa överflödig stärkelse och eventuella föroreningar. Du behöver 1,5 gånger mängden vatten för att koka sushiris. Du kan förbereda ditt sushiris i riskokaren eller i kastrullen. Vi rekommenderar tillredningen i riskokaren – inget kan gå fel med det:

 1. Lägg det tvättade riset i kastrullen med 1,5 gånger mängden vatten och i riskokaren med 1,25 gånger mängden vatten.
 2. Stäng locket och starta riskokaren.
 3. Vänta tills riset är klart.

Så här kryddar du ditt ris

Om du inte har en traditionell träskål till hands, rekommenderar vi att du använder en traditionell träskål för kylning och smaksättning. Träet kommer att suga upp överflödigt vatten, medan riset i en keramisk skål kan bli mosigt.

Sushi är främst kryddad med följande ingredienser:

 • Risvinäger eller annan lätt vinäger
 • socker
 • Salt

Sushi förberedelse: steg-för-steg instruktioner

Fyll sushi

 1. Lägg sushimattan på arbetsytan för fyllning. Skär sedan två ark nori-tång på mitten och lägg ett halvt ark nori, med den släta sidan nedåt, på längden på den nedre änden av sushimattan.
 2. Tryck nu in en rulle på längden i nori-tångskivan och fyll den med lite wasabipasta eller bred ut den senare mitt på risytan.
 3. Fukta sedan fingrarna med lite vinägervatten och bred ut ca 150 g ris på nori-arket. Lämna en marginal på 1-2 cm på långsidorna.
 4. Lägg ca 125 g fisk eller tofu i en linje med övriga ingredienser i botten av nori-arket. Var noga med att inte överfylla noriarket.

Rulla sushi – så gör man

 1. Blöt fingrarna med vatten eller risvinägerblandningen och skjut in dem under bambumattan medan du håller fyllningen på plats.
 2. Rulla sedan bambumattan och tångduken från dig med ett lätt tryck. Fyllningen ska vara helt täckt av riset och nori, men de 1-2 cm utan fyllning ska inte rullas med tills vidare. För att rullen ska bli fin och jämn rekommenderar vi att du rullar väldigt långsamt.
 3. Fukta de återstående 1-2 cm av noriarket. Avsluta sedan rullen.
 4. För att forma sushirullen, lägg en del av mattan ovanpå rullen och nyp bestämt men försiktigt.

Bra insikter! Och hur gör man Sushi i Tyskland?